.
Mariuszek: | | x+10 | |
Wyznacz zbiór A'∩B'. A={x∊R: |
| <3} B={x∊R:x3+10x2≤x4−8x} |
| | x | |
Ciekawi mnie jak tu jest z dziedziną...czy ona dotoczy 2 zbiorów...i jak jest ze zbiorami A' B'
a dziedziną.
9 mar 22:17
5-latek: Prawo de morgana A'∩B'=(AUB)'
A= x+10<3x rozwiaz to a A' to dopelnienie zbior A
B= −x4+x3 +10x2+8x<=0 i to rozwiaz
9 mar 23:33
mariuszek: Dziękuję. W zbiorze a x różny 0...zbioru b on też dotyczy...jak jest z a' i b'? Uwzględniamy to
0 ?
9 mar 23:59
5-latek: zbioru B x≠0 nie dotyczy bo to jest wielomian
10 mar 00:08
mariuszek: A: x∊(−∞;0)∪(5∞)
I teraz A' uwzględniałbym jako <0;5> czy (0;5> (ciekawi mnie ta dziedzina)
10 mar 00:11
Mariuszek: Ref
10 mar 14:41