bardzo prosze o pomoc
ADII: zad 1 wyznacz a i b tak , aby wielomiany W i V były równe gdy
W(x)=3x3−(1/2a+b)x2+2x−2
V(x)=(−a+1/2b)x3−4x2+2x−2
9 mar 21:53
Benny: Wielomiany są równe jeżeli liczby stojące przy tych samych potęgach są równe
9 mar 21:55
Janek191::
W(x) = 3 x3 −( 0,5 a + b) x2 + 2 x − 2
V(x) = ( − a + 0,5 b) x3 − 4 x2 + 2 x − 2
więc
3 = − a + 0,5 b / * 2 a = 0,5 b − 3
0,5 a + b = 4 / * 4
−−−−−−−
6 = − 2a + b
2 a + 4 b = 16
−−−−−−
− 2a + b = 6
2 a + 4 b = 16
−−−−−−−− dodajemy stronami
5 b = 22
b = 4,4
−−−−−
a = 0,5 b − 3 = 2,2 − 3 = − 0,8
−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. a = − 0,8 b = 4,4
=====================
10 mar 08:47