Rachunek prawdopodobieństwa, wartość oczekiwana
Nusiiia: Spośród wierzchołków ostrosłupa znajdujących się w punktach
(1,−2,2),(9,−2,2),(9,4,2),(1,4,2),(5,1,5) wybrano losowo dwa różne wierzchołki. Odległość
między wylosowanymi punktami jest zmienną losową X.
Obliczyć jej wartość oczekiwaną.
9 mar 21:46
Godzio:
Jakoś tak:
|AB| = 8
|AC| = 10
|AD| = 6
|AE| =
√34
|BC| = 6
|BD| = 10
|BE| =
√34
|CD| = 8
|CE| =
√34
|DE| =
√34
√34 6 8 10
| | 2 | | 6 | | 8 | |
EX = |
| √34 + |
| + |
| + 2 = ... |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
9 mar 23:54
Nusiiia: Dziękuję
10 mar 16:25