Rachunek prawdopodobieństwa, funkcja hazardu
Nusiiia: Przyjmijmy, że zmienna losowa X oznacza czas życia osoby z nowotworem (w miesiącach) od
ustalonej chwili przeprowadzenia badania. Zdarzenie X = k oznacza, że pacjent zmarł w k−tym
miesiącu. To znaczy przeżył k−1 miesięcy i nie przeżył pełnych
k miesięcy (k = 1, 2, . . .). Niech zmienna losowa X ma następujący rozkład
Pr(X = 1) = 0.009, Pr(X = 2) = 0.037, Pr(X = 3) = 0.08, Pr(X = 4) = 0.118,
Pr(X = 5) = 0.133, Pr(X = 6) = 0.124, Pr(X = 7) = 0.101, Pr(X = 8) = 0.076,
Pr(X = 9) = 0.055, Pr(X = 10) = 0.04. . .
Znaleźć funkcję hazardu h(k) dla rozkładu zmiennej X dla k = 1. . .10.
W odpowiedzi podać wartości funkcji hazardu, maksymalną wartość funkcji hazardu i czas w którym
jest onaosiągnięta.
W przypadku zmiennej losowej dyskretnej funkcja hazardu h(i) jest ciągiem:
| | Pr(X =i) | |
h(i) = |
| , i= 1,2, . . . . |
| | Pr(X> i−1) | |