Geometra z f'(x) p.r.
Dżepetto 18: Suma długości średnicy podstawy i wysokości stożka jest równa 30. Wyznacz miarę kąta rozwarcia
tego stożka, którego objętość jest największa. Oblicz tę objętość.
Zaćmienie całkowite
9 mar 21:08
Mila:

2r+h=30
h=30−2r, r>0 i r<15
V'(r)=0⇔
60r−6r
2=0
6r(10−r)=0
r=0∉D lub r=10
Wtedy h=10
Dokończ
9 mar 21:31
Dżepetto 18: | | 1 | | 10 | |
tg |
| α = |
| = 1 ⇒ 2α = 90' |
| | 2 | | 10 | |
Zatem objętość stożka jest największa dla kąta rozwarcia α= 90'

Jeśli wszystko się zgadza bardzo dziękuję Mila!
10 mar 19:22
Mila:
10 mar 19:29
Mila:
α=90o
10 mar 19:48
Dżepetto 18: chochlik

tj napisałem "objętość stożka jest największa dla kąta rozwarcia α= 90'"
Jeszcze raz dzięki
10 mar 19:53
Mila:
10 mar 20:03