rownania wymierne
Józio: Czy mogłby ktoś łopatologicznie wyjasnic mi jak rozlozyc to na czynniki? x4−2x2−3
bardzo bym prosił poniewaz czeka mnie kartkowka z takich przykladow
9 mar 21:00
pigor: ..., np. tak :
x4−2x2−3 = x
4−2x
2+1−4= (x
2−1)
2−2
2= (x
2−1−2) (x
2−1+2)=
= (x
2−3) (x
2+1)= (x
2−
√32) (x
2+1)=
(x−√3) (x+√3) (x2+1),
lub tak :
x4−2x2−3 = x
4+x
2−3x
2−3= x
2(x
2+1)−3(x
2+1)= (x
2+1) (x
2−3) i dalej ...
9 mar 22:47
Józio: dziękuję
10 mar 16:36
Raf131:
albo
x4 − 2x2 − 3=...
t = x2
t2 − 2t − 3 = (t − 1)2 − 22 = (t − 3)(t + 1)
(x2 − 3)(x2 + 1)=...
10 mar 17:29