funkcje wymierne
Buffy: jak mam ro rozwiązać?
(x2−9)(x2+5x+6)x3−27 ≥0
mam to podzielić przez x3−27?
to zostanie mi (x2−9)(x2+5x+6)≤0?
28 lis 19:05
Edek: właśnie nie masz pomnożyć całe wyrażenie przez kwadrat mianownika
28 lis 19:08
Godzio: nie możesz pomnożyć bo nie wiadomo czy wyrazenie to jest ujemne czy dodatnie
wiec:
x3−27=x3−33 = (x−3)(x2+3x+9)
x2−9=(x−3)(x+3)
teraz spróbuj
28 lis 19:10
Buffy: a czemu tak? to co mi wtedy zostanie?
28 lis 19:10
Andy: x2 − 9 rozbij na dwa, x3 − 27 użyj wzoru na odejmowania do trzeciej potęgi i połowa się
skróci, potem pomnóż.
28 lis 19:11
Godzio:
pamiętaj że wiemy że x2+3x+9>0
28 lis 19:13
Godzio: | (x−3)(x+3)(x2+5x+6) | |
| ≥0 (x−3) nam się skraca
|
| (x−3)(x2+3x+9) | |
i mnożymy obustronnie przez (x
2+3x+9)
x
2+5x+6≥0 dalej dasz se rade ?
28 lis 19:15
Buffy: to trzeba obliczyć delte? tak?
28 lis 19:18
Mefisto: Godzio − może pomnożyć przed KWADRAT mianownika, dlaczego? Pomyśl.
U{(x2−9)(x2+5x+6)}U{x3−27} ≥0 /*(x3−27)
(x2−9)(x2+5x+6) ≥0
x=3 v x=−3 v x=−2
,ale ze dziedzina równania to R−{3}
rozwiązaniem równania będą liczby: x=−3 v x=−2 (trójkę na osi wykluczamy). Wsio.
28 lis 22:18