Nierówność kwadratowa
Gniewna Dama: Rozwiąż nierówność.
−(x−2)(x+1)≤−10
Wychodzi mi Δ<0
9 mar 20:55
Braun:
−(x−2)(x+1)≤−10
−x2+x+12≤0
Teraz rozwiąż.
9 mar 20:56
Gniewna Dama: Δ= −47
9 mar 21:00
52: Δ=49
9 mar 21:01
Gniewna Dama: Ale jak?
9 mar 21:02
panpawel_v2: Szanowna Dama nie wie jak rozwiązać zadanko :<
9 mar 21:04
Gniewna Dama: Niestety zdarza się Panie Pawle.
9 mar 21:04
Metis: Braun po co wymnażasz i stosujesz deltę skoro przykład przedstawiony już w postaci
iloczynowej ?
9 mar 21:05
52: b2−4ac
a=−1
b=1
c=12
9 mar 21:05
panpawel_v2: @Metis
9 mar 21:06
Metis: A po prawej stronie stoi −10, a nie 0
9 mar 21:07
Metis:
9 mar 21:07
9 mar 21:08
Gniewna Dama: Δ=1
2−4*(−1)*12= 1+4*12=49
Dziękuję bardzo, coś mi się pomieszało w znakach i nawet z całym mym dostojeństwem zadanko nie
chciało się rozwiązać.
9 mar 21:09
52: −(x−2)(x+1)≤−10 /*(−1)
(x−2)(x+1)≥10
x2−x−2−10≥0
x2−x−12≥0
(x−4)(x+3)≥0
...
9 mar 21:10