Arkusz maturalny p.r.
Dżepetto 18: W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB wierzchołek C=(3, −3).
podstawa trójkąta zawiera się w prostej o równaniu x−y+2=0, a jego pole jest równe 24. Wyznacz
współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta ABC.
Ew. Wzór na pole trójkąta: [[[
http://portalwiedzy.onet.pl/inl/mat_10_28.gif]]]
| | 1 | |
Z odległości punktu od prostej wyliczę h tego trójkąta. następnie z pitagorasa długość |
| |
| | 2 | |
podstawy AB. Następnie przydałby się punkt podstawy wysokosci poprowadzonej na AB. Lecz mam
zaćmienie. Ktoś pomoże
9 mar 20:42
9 mar 20:45
prosta: Można policzyć długość ramienia i zbudować równanie na współrzędne punktu A i B
9 mar 20:47
prosta: A=(x, x+2), C=(3,−3)
|AC|=b..... b2=(0,5a)2+h2
9 mar 20:49
prosta: ah=2P
9 mar 20:50
prosta: h − odległość punktu od prostej
9 mar 20:51
Dżepetto 18: ale jak wyliczyć współrzędne A i B mając długość ramion, jak zbudować jakieś równanie? :c
9 mar 20:55
prosta: |AC|=√(x−3)2+(x+2+3)2
√(x−3)2+(x+5)2=b pozostanie tylko niewiadoma x
(x−3)2+(x+5)2=b 2
9 mar 21:11
Dżepetto 18: Potem wyliczam tylko x podstawiam do A a następnie liczę punkt B po danej prostej w takiej
samej odległości jak od podstawy wysokości do A.
Wszystko jasne, dziekuję!
9 mar 21:21
prosta: od razu wyjdzie punkt A i B....z tego równanie
9 mar 21:38
prosta: A(x1,X1+2) B(X2, X2+2)
9 mar 21:39
Eta:

P= 24 , C(3, −3) AB : y= x+2 ⇒ A(x, x+2)
proste AB i DC są prostopadłe to DC : y= −(x−3)−3 ⇒ DC : y= −x
DC ∩ AB= D
→ →
P(ABC)=2P(ADC)= |d(AD, DC)|
AD=[x+1, x+2−1]= [x+1, x+1] i DC=[4,−4]
to: |(x+1)*(−4)−(x+1)*4|=24 ⇒ |x+1|=3 ⇒ x=2 v x= −4 to y=4 v y= −2
A(2, 4) , B(−4, −2)
9 mar 21:53
Eta:

Sprawdzenie : P(ABC)= 7
2−(18+7)=
24 ok i AB : y=x+2 ok
9 mar 21:58
Dżepetto 18: Dziękuję Eta, wczoraj zrobiłem szkic dziś biorę się za to zadanie. Teraz jest mi jeszcze
łatwiej. Dziękuję!
10 mar 18:51
Dżepetto 18: | | 1 | |
Eta, jedno pytanie odnośnie Twojego sposobu. Czy pr. prostopadła nie ma równania y= − |
| |
| | x | |
+b?
| | 1 | |
Podstawiłaś do pr. DC punkt D lecz czy wzór prostej nie powinien być taki y= − |
| −3? |
| | x−3 | |
10 mar 19:17
Eta:
Prawie
spadłam z krzesła
| | 1 | |
y= − |
| −−−− to równanie hiperboli |
| | x | |
Nie pisz więcej takich bzdur

10 mar 22:36