matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamość trygonometryczna
Marta:
Proszę o sprawdzenie, czy jest to tożsamość trygonometryczna:
−2cos
2
α−1
−1
=
−2cos
2
α+1
1+2tg
2
α
9 mar 20:28
Marta:
Proszę 🙏
9 mar 21:08
Marta:
?
10 mar 09:12
PW:
Podstaw α = 0.
10 mar 09:28
Raf131:
Nie jest. Niech α=
π
3
−2 cos
2
π
3
− 1
−2 *
1
4
− 1
L =
=
= −3
−2 cos
2
π
3
+ 1
−2 *
1
4
+ 1
−1
−1
1
P =
=
= −
1 + 2 tg
2
π
3
1 + 2 * 3
7
10 mar 09:31
Marta:
Dziękuję
10 mar 09:43