matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
m@c:
zbadaj zbieżność ciągu i policz granicę jeśli istnieje n−>
∞
n!
lim
n
n
ciąg jest monotoniczny
an+1
(n+1)!
n
n
(n+1)n!
n
n
=
*
=
*
=
an
(n+1)
(
n+1)
n!
(n+1)(n+1)
n
n!
n
n+1−1
−1
(
)
n
= (
)
n
= (1+
)
n
<1
n+1
n+1
n+1
i ograniczony 0<Xn<=1 tak więc wiemy już że ciąg jest zbieżny i granica istnieje ale jak ją policzyć?
9 mar 20:23
ICSP:
Wzór Stirlinga.
9 mar 20:40
m@c:
n!
Czyli po prostu przy n−>
∞
lim
= 1
n
√
2πn
(
)
n
e
n!
1
więc lim
=
= 0
n
n
∞
11 mar 20:23