tihu: Cześć. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś sprawdził, czy dobrze to robię:
1. Napisz wzór nieparzystej funkcji liniowej, której wykres jest nachylony do dodatniej
osi OX pod kątem:
2
a)--------π
3
4
b)------------π
3
5
c)-------- π
6
2. Dla każdej z tych funkcji oblicz miarę kąta nachylenia do osi OX:
√3
a) f(x) = - ---- x + 4
3
√3
b) f(x) = ----- x
3
c) f(x) = - x + 2
Ad1.
2
a) -------π = α
3
2
tg --------π = tg120 = tg(180 - 60) = -tg60 = -
√3
3
y = -
√3x
4
b) tg--------π = tg240= tg(180 + 60) = tg60 =
√3 y=
√3x
3
5
√3
-
√3
c ) tg----π = tg150 = tg(180 - 30) = -tg30 = - ----------- y = ----------
6 3
3
Ad 2.
√3
a) f(x) = - ---- x + 4
3
√3
tg30 = -----------
3
√3
- ---------- = -tg30
3
- tg30 = tg(180 - 30) = tg150
b)
√3
f(x) = ----- x
3
√3
tg30 = -----
3
c) f(x) = - x + 2
tgα = -1 - i tego akurat nie umiem zrobić

Z góry dziękuje za sprawdzenie i rozwiązanie ostatniego przykładu. Pozdrawiam