Stożki
elcia : Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem . Kąt rozwarcia tego stożka ma miarę?
PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE.
9 mar 20:13
elcia : ?
9 mar 20:19
elcia : ktos pomoże?
9 mar 20:29
dero2005:

rysunek po lewej stronie − rozwinięcie powierzchni bocznej
liczymy długość obwodu półkola o promieniu l i porównujemy ją z długością obwodu okręgu o
promieniu r (dna)
l = 2r
rysunek po prawej stronie − prawo cosinusów
(2r)
2 = 2l
2 − 2l
2cosα
l
2 = 2l
2 − 2l
2cosα
2l
2cosα = 2l
2 − l
2 = l
2
α = 60
o
9 mar 20:41
elcia : ?
9 mar 20:41
elcia : dero2005:
A te l=2r skąd się wzięło?
9 mar 20:46
dero2005:
rozpracuj pierwszy wzór
9 mar 20:48
elcia : A ten pierwszy wzór na co on jest? Nie mam go w podręczniku.
9 mar 20:54
dero2005:
już tłumaczę:
obwód koła o promieniu l ma wzór 2πl
| | 180 | |
obwód półkola (na rysunku po lewej) o promieniu l ma wzór |
| *2πl bo półkole ma kąt |
| | 360 | |
180
o
ten obwód półkola musi pasować do długości obwodu koła podstawy (dna stożka) wzór 2πr
jeśli musi pasować to znaczy że ich długość jest taka sama a więc pomiędzy tymi wzorami
stawiamy znak równosci
πl = 2πr
l = 2r
9 mar 21:06
dero2005:
1803602πl =
2πr
l =
2r
9 mar 21:10
elcia : Ok już rozumiem.
teraz liczysz ten mały trójkącik po prawej stronie tak ?
A czemu akurat korzystasz z cosinusów ?
2l2 skąd to się wzięło?
9 mar 21:35
elcia : z sinusów też chyba można
9 mar 21:42
dero2005:

to jest jeden z wariantów
możesz też obliczyś z funkcji sinus
α = 60
o
9 mar 21:43
elcia : Ok,rozumiem z sinusów chyba łatwiej wychodzi.
9 mar 21:49
elcia : a te zadanie ` wycinek koła o promieniu 2 wyznaczony przez kąt 90 stopni zwinięto w
powierzchnię boczną stożka. oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
9 mar 21:54
elcia :
90
−−−−* 2πl = 2πr
360
1
−−− *2πl=2πr
4
tak ?
9 mar 22:09