matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
www
qaz:
3
1
1
Uzasadnij,że jeśli sinα + cosα =
√
to liczba
+
2
sin
4
α
cos
4
α
jest liczbą wymierną
1
1
sin
4
α + cos
4
α
+
=
=
sin
4
α
cos
4
α
sin
4
αcos
4
α
(sin
2
α + cos
2
α)
2
− 2sin
2
αcos
2
α
(sinαcosα)
4
3
teraz próbuję coś z sinα + cosα =
√
robić , ale na razie brak idei
2
9 mar 20:10
panpawel_v2:
hint Podnieś założenie do kwadratu i wstaw do tego co tam otrzymałeś. Dalej już łatwo.
9 mar 21:02