| x2−2x+2 | ||
3.a) ∫ | ||
| √x |
| x2 − 2 x + 2 | x2 | |||
∫ | dx = ∫ | dx −2 ∫ x0,5 dx + 2 ∫ x−0,5 dx = | ||
| √x | x0,5 |
Dwa wiersze górne ok
| x2,5 | x1,5 | x0,5 | ||||
= | − 2* | + 2* | + C = | |||
| 2,5 | 1,5 | 0,5 |
| 4 | ||
= 0,4 x2,5 − | x1,5 +4 x0,5 + C | |
| 3 |
1.
f(x) = x2*( 5 − x) = = − x3 + 5 x2
| 10 | ||
f '(x) = − 3 x2 + 10 x = x*( − 3 x + 10) = 0 ⇔ x = 0 lub x = | ||
| 3 |
| 10 | 10 | 10 | ||||
f ''( | ) = − 6*( | )+10 = −10 < 0 − f osiąga maksimum lokalne dla x = | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 5 | ||
f '' (x) = − 6 x + 10 = 0 ⇔ x = | ||
| 3 |
| 5 | 5 | |||
Punkt przegięcia : P = ( | , f( | ) ) | ||
| 3 | 3 |