| x2−2x+2 | ||
3.a) ∫ | ||
| √x |
Trzeba wcześniej zabierać się do nauki.
f(x)=x2*(5−x)
1) D=R
2) miejsca zerowe:
x2*(5−x)=0⇔
x2=0 lub 5−x=0
x=0 ( pierwiastek podwójny) lub x=5
3)Ekstrema
f(x)=5x2−x3
f'(x)=10x−3x2
10x−3x2=0
⇔x(10−3x)=0⇔
| 10 | ||
x=0 lub x= | ||
| 3 |
| 10 | ||
f'(x)>0 dla x∊(0, | ) | |
| 3 |
| 10 | ||
dla x= | funkcja ma maksimum ( pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny) | |
| 3 |
| 10 | 10 | 10 | 100 | 5 | 500 | |||||||
f( | )=( | )2*(5− | )= | * | = | =181427 | ||||||
| 3 | 3 | 3 | 9 | 3 | 27 |
2.Oblicz pole obszaru ograniczonymi krzywymi y=x(4−x) i x+y=0
y=4x−x2
y=−x
Punkty przecięcia wykresów.
−x=4x−x2
x2−5x=0
x(x−5) =0
x=0 lub x=5
| 1 | 5 | |||
P=0∫5[4x−x2−(−x)]dx=0∫5(−x2+5x) dx=[− | x3+ | x2]05= | ||
| 3 | 2 |
| 1 | 5 | 125 | 125 | 2 | 3 | 125 | ||||||||
− | *53+ | *52−0=− | + | =125*(− | + | )= | ||||||||
| 3 | 2 | 3 | 2 | 6 | 6 | 6 |