Wykresy funkcji trygonometrycznych
Patryk: Witajcie!
Zna ktoś dobry artykuł (lub potrafił i chciałby mi doskonale wytłumaczyć) jak się rysuję
wykresy funkcji trygonometrycznych, np:
f(x) = (|sin x| + sin x)cos x
9 mar 19:52
Mila:

1) przekształcamy wzór funkcji:
|sinx|=sinx dla x∊<0+2kπ,π+2kπ>
Wtedy masz wzór :
f(x)=2sinx*cosx⇔
f(x)=sin(2x) w podanych przedziałach.
2) |sinx|=−sinx dla x∊(π+2kπ, 2π+2kπ)
⇔
f(x)=0*cosx=0 funkcja stała.
9 mar 20:11
Patryk: Miałaby Pani jakieś inne przykłady z tego typu przekształceń? Bo chciałbym poćwiczyć, a nawet
nie wiem gdzie takowych szukać.
Bo ten jak Pani rozpisała wydaję się być prosty, dziękuję
9 mar 20:19