ANALIZA MATEMATYCZNA
KACPER: mam do rozwiazania 3 zadania
1. Oblicz ekstrema lokalne i punkty przeciecia funkcji f(x)=x
2(5−x)
2.Oblicz pole obszaru ograniczonymi krzywymi y=x(4−x) i x+y=0
bardzo prosze o pomoc, potrzebuje tego na jutrzejsze zaliczenie
Benny: a)
f(x)=5x
2 − x
3
f'(x)=10x − 3x
2
tutaj szukasz ekstrema funkcji rozwiązując równanie f'(x)=0 (punkty krytyczne)
na osi zaznaczasz miejsca zerowe pochodnej i patrzysz w którym miejsca pochodna zmienia znak
y
max gdy zmienia z + na − y
min gdy z − na +
w dalszej części zadania raczej chodzi o punkty przegięcia?
wtedy trzeba policzyć drugą pochodną
i tak samo punkty przegięcia mogą istnieć, trzeba rozwiązać równanie f''(x)=0
i tak samo jeśli zmienia znak to istnieje punkt przegięcia
Ps.co do punktów przegięcia nie jestem pewny, bo podczas omawiania pochodnej chciałem po prostu
dowiedzieć się więcej i natrafiłem na to licząc ekstrema