Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
Kornel123: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
a) f(x) = x3−3x−5
b) f(x) x =x5−20x+1
c)f(x) = 6x5+5x3+6
Nie proszę o rozwiązanie ale moze ktos mnie naprowadzić pomóc to rozwiązać
9 mar 19:34
Braun:

a) y=x
3−3x−5
y'=3x
2−3
3x
2−3=0 /3
x
2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
f(x)↗ dla x∊(−
∞,−1)∪(1,
∞)
f(x)↘ dla x∊(−1,1)
9 mar 19:42
Braun:
a)To jest tylko wykres pomocniczy zrobiony na szybko f(x)=x2−1, prawidłowo powinno się
narysować wykres f(x)=3x2−3
9 mar 19:45
Braun:
Resztę zrobisz analogicznie:
a) Liczymy pochodną f'(x)
b) Pochodną przyrównujemy do 0
c) Rozwiązujemy równanie
d) Rysujemy przybliżony wykres pochodnej
Ogólnie powinniśmy jeszcze ustalić dziedzinę f(x) i f'(x) i zobaczyć czy są takie same, ale w
tym wypadku mamy wielomiany i funkcję kwadratowe których dziedziną zawsze są liczby
rzeczywiste, więc ten krok pomijam.
9 mar 19:47