matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
mcmaciek:
witam jak zapisać wzór nieskończonego ciągu geometrycznego gdy mam a1=4 i q=0,25
9 mar 19:32
Janek191::
1
1
a
n
= a
1
*q
n −1
= 4*(
)
n −1
= 4*4*(
)
n
=16*4
−n
= 4
2
*4
−n
=4
2 − n
4
4
9 mar 19:43
mcmaciek:
dziękuje
9 mar 19:59