pytanie
Archy: jaka jest różnica pomiędzy szeregiem geometrycznym a ciągiem geometrycznym? Jak je odróżnić?
9 mar 19:15
Mila:
Na podstawie definicji;
W arytmetycznym
różnica: a
n+1−a
n=const
w geometrycznym
9 mar 19:20
dero2005:
@
Mila
pytanie było inne
9 mar 19:23
Archy: ale mi chodzi o szereg, czyli Ciąg nieskończony (Sn) o wyrazie ogólnym Sn = a1 + a1q + a1q2 +
... + a1qn−1
9 mar 19:24
Mila:
Przepraszam, nie doczytałam.
9 mar 19:26
PW: Pytałeś o różnicę między szeregiem a ciągiem.
Są to synonimy. Przyjęło się jednak mówić o ciągu, gdy np, badamy jego monotoniczność czy
istnienie granicy. Określenia "szereg geometryczny" najczęściej używa się w kontekście
istnienia
granicy ciągu sum częściowych,
zwanej sumą szeregu lub inaczej sumą wszystkich wyrazów ciągu.
9 mar 19:27
Archy: słabo rozumiem.. więc czym one się różnią?
9 mar 19:32
PW: Tym, czym chłopak i młodzieniec, baba i starucha, chłop i rolnik. Nie wiesz, co to są synonimy?
Powtarzam: ciąg i szereg to dwa wyrazy oznaczające to samo, w starych podręcznikach mówiło się
o szeregach arytmetycznych i szeregach geometrycznych, dzisiaj raczej używa się określenia
"ciąg".
Nie jest dobre określenie, które podałeś o 19:24.
Sn to ciąg sum częściowych szeregu (= ciągu) an.
Granica ciągu Sn jest nazywana sumą szeregu (= sumą „wszystkich wyrazów” ciągu) an.
Nieporozumienia biorą się stąd, że przeważnie gdy widzi się
(a2, a2, a3, ..., an, ...),
to mówi się "ciąg", choć równie dobrze można powiedzieć po staropolsku "szereg", a gdy widzi
się
∞
∑ an,
n=1
to mówi się "szereg", choć powinno się mówić "suma szeregu" albo mniej elegancko "suma
wszystkich wyrazów ciągu", z dopowiedzeniem domyślnym "o ile taka granica istnieje".
9 mar 21:20
Mila:
Jaka baba i starucha?
9 mar 21:20