oblicz:
Magda: l x +3 l − l x + 1 l = 2 − x
28 lis 18:29
Godzio: oblicz to dla 3 przypadków
1o(−∞.−3)
−x−3−(−x−1) =2−x
2o <−3,−1)
x+3−(−x−1)=2−x
3o <−1,∞)
x+3−x−1=2−x
28 lis 18:42
Eta:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) I 2) I 3)
−−−−−−−−−−−(−3)−−−−−−−−−−−(−1)−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
miejsca zerowe pod modułami to: x = −3 i x = −1
rozpatrujemy równanie w przedziałach:
1) x€ ( −∞, −3) 2) x€<−3, −1) 3) x€ <−1,∞)
ad1) −x −3 +x +1 = 2 −x => x = 4 −−− odpada , bo nie nalezy do tego przedziału
ad2) x +3 +x +1= 2 −x => 3x = −2 => x = −23 −−− odpada
ad3) x +3 −x −1= 2 −x => x = 0 −−− jest rozwiazaniem bo należy do tego
przedziału
odp: równanie to ma jedno rozwiązanie: x =0
28 lis 18:42
Magda: dzięki
28 lis 18:54
rogal: Możecie mi wytłumaczyć dlaczego przy tych 3 równaniach zmieniają się znaki czy jest na to jakaś
reguła ? bo skąd te przedziały to wiem
1o(−∞.−3)
−x−3−(−x−1) =2−x
2o <−3,−1)
x+3−(−x−1)=2−x
3o <−1,∞)
x+3−x−1=2−x
28 lis 19:41
rogal: ?
28 lis 19:58
Godzio: chodzi o to że jeżeli w |...| wyjdzie wynik ujemny a bezwzglednosc nie moze byc − to zmienia
się znaki bo wtedy znak bedzie dodatni np:
|√2−√3| = √3−√2
to jest ujemne a drugie dodatnie
28 lis 19:59
Godzio: nie znak tylko wyraznie (na koncu zdania

)
28 lis 19:59
Godzio: a dokładnie:
w przedziale (−∞.−3)
l x +3 l − l x + 1 l = 2 − x
jesli pod x podstawimy jaka kolwiek liczbe z tego przedzialu wynik pod bezwzglednacia bedzie
ujemny a wiemy ze tak nie może być więc jeśli zmienimy znaki to wyrażenie będzie dodatnie
28 lis 20:02
rogal: no dobra ale skąd te kombinacje na 3 równania (chodzi mi dlaczego w jednych się zmienia znak a
w innych nie)
28 lis 20:02
Godzio: np |−4+3|=|−1|
po zmianie znaków:
|−(−4)−3|=|4−3|=|1|
28 lis 20:03
Godzio: to dalej rozpatrzymy 2 o
<−3,−1)
l x +3 l − l x + 1 l = 2 − x
podstawiając do pierwszej bezwzględności otrzymamy liczbe ≥0 czyli jest to prawda
podstawiamy −3 => |−3+3|=|0| −2=> |−2+3|=|1|
natomiast jeśli tu podstawimy jakąkolwiek liczbe l x + 1 l z danego przedziału to wyrażenie
będzie zawsze ujemne:
|−3+1|=|−2| |−2+1|=|−1| itd dlatego tylko tu trzeba zmienic znaki
28 lis 20:05
rogal: zaczaiłem , dzięki na wytłumaczenie
28 lis 20:06
Godzio:
28 lis 20:11