matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Prawilny:
lnx−2
∫
dx
x
1
1
∫(lnx*
−2
)dx
x
x
t=lnx
1
dt=
dx
x
1
1
∫tdt−∫2dt=
t
2
−2t+C=
ln
2
x−2lnx+C
2
2
ok?
9 mar 18:56
J:
dx
OK , ale prościej: lnx − 2 = t ,
= dt ... = ∫tdt
x
9 mar 21:39