Dla jakich wartości parametru p
Marek: Dla jakich wartości parametru p funkcja f(x)=(p−2)x
2+(p+1)x−p ma co najmniej jedno miejsce
zerowe

9 mar 18:18
azeta: funkcja kwadratowa ma co najmniej jedno miejsce zerowe, wtedy i tylko wtedy, gdy Δ≥0 (na
logikę− dla Δ=0 ma jeden pierwiastek a dlaΔ>0 ma dwa, więc aby równanie miało co najmniej
jedno rozwiązanie musi zachodzić Δ≥0)
9 mar 18:25
azeta: oczywiście zastanów się również kiedy to równanie jest w ogóle KWADRATOWE
9 mar 18:26
azeta: bo może być taka sytuacja że współczynnik przy x
2 będzie równy 0, ale to nie znaczy że
pierwiastków nie będzie
9 mar 18:26
Marek: chodzi o to że założenia mam tylko nie wiem jak to ugryźć
9 mar 18:30
azeta: no więc zacznijmy dla a=0, więc p=2 => 3x−2=0 wtedy jest jeden pierwiastek
policzmy deltę: Δ=(p+1)
2−4(p−2)(−p)=p
2+2p+1+4p
2−8p=5p
2−6p+1
Δ≥0 więc 5p
2−6p+1≥0 => 5p
2−5p−p+1≥0 ⇒ 5p(p−1)−(p−1)≥0 ⇒(5p−1)(p−1)≥0 cos sie rozjasnilo?
9 mar 18:38
Marek: dziękuje dobry człowieku
9 mar 18:43