Pomocy!!!!
QWERTY: Jak znaleźć wyraz ogólny szeregu mając np sumy częściowe?
9 mar 16:34
PW: Różnica dwóch sąsiednich sum częściowych.
9 mar 16:40
QWERTY: Jak to będzie wyglądało dla tego przykładu?
an=Sn−Sn−1
9 mar 16:44
QWERTY: ?
9 mar 16:53
PW: A pomyśl tak metodą babci pod piecem:
| | 3 | | 4 | | 6 | |
S1 = 2 (czyli a1 = 2), S2 = |
| , S3 = |
| , S5 = |
| , ... |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
każda następna suma częściowa jest mniejsza od poprzedniej. Czy nie oznacza to przypadkiem, że
począwszy od a
2 wszystkie wyrazy są ujemne (im więcej wyrazów dodajemy, tym suma mniejsza)?.
9 mar 17:27