ciąg rekurencyjny... proszę o pomoc :(
Iwona: Błagam o pomoc, to dla mnie bardzo ważne:
Zad. 1
Dla n>= (większego równego) 1 wyrazy ciągu określone są za pomocą wzoru
a) an+1 (n+1 indeks dolny) = a2n ( 2 kwadrat, n indeks dolny) − nan (ostatnie n, indeks
dolny),
b) an+1 (n+1 indeks dolny) = a2n ( 2 kwadrat, n indeks dolny) − (n+1)an (ostatnie n, indeks
dolny).
Uzasadnij, że niezależnie od tego, którą z liczb: −1, 1, 2 przyjmiemy za a1 otrzymamy tę samą
wartość wyrazu a4.
9 mar 16:19
Janek191::
a)
n ≥ 1
an+1 = an2 − n an
a1 = − 1
więc
a2 = (−1)2 − 1*(−1) = 1 + 1 = 2
a3 = 22 − 2*2 = 0
a4 = 02 − 3*0 = 0
−−−−−−−−−−
a1 = 1
a2 = 12 − 1*1 = 0
a3 = 02 − 2*0 = 0
a4 = 02 − 3*0 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−
a1 = 2
więc
a2 = 22 − 1*2 = 2
a3 = 22 − 2*2 = 0
a4 = 02 − 3*0 = 0
−−−−−−−−−−−−−
9 mar 16:31
Iwona: Janku, bardzo dziękuję za poświęcenie cennego czasu!
9 mar 19:38