π | ||
∑ sin | ||
2n |
π | π | |||
0 ≤ sin | ≤ | |||
2n | 2n |
π | 1 | |||
∑ | = π ∑ ( | )n ⇒ stąd szereg zbieżny (bo Sn = 1) | ||
2n | 2 |
1 | ||
Sn = ( | )n | |
2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Sn = ( | ) + ( | )2 + ( | )3 + ..... + ( | )n | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 |
| 1 | ||||||||||||
Sn = | = 1 − ( | )n | ||||||||||||
2 |
| 2 |
1 | ||
limn→∞ Sn = limn→∞(1 − ( | )n) = 1 | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |