geo analityczna rozszezrenie
konix: Na paraboli o równaniu y= 12x2 wyznacz taki punkt, którego odległość od punktu A(4,1)
jest najmniejsza.
9 mar 14:40
9 mar 15:06
pigor: ..., np. tak :niech
P= (x,y)= (x,
12x
2) i x>0 i y>0 punkt paraboli , to
g(x)= d
2(x)= (x−4)
2+(
12x
2−1)
2 i szukam minimum funkcji g
i tak : warunek konieczny
g'(x)= 0 ⇔ 2(x−4)+2(
12x
2−1)x = 0 i x>0 ⇒
⇒ 2x−8+2x
3−2x=0 ⇔ 2x
3=8 ⇒
x=3√2 i g''(x)=2+3x
2−2=3x
2 >0 ∀x≠0,
więc
P= (3√2, 123√4) − szukany punkt na paraboli ....
9 mar 15:16
Odpowiedzi na debilne pytania: o już masz nie musisz nawet myśleć o tym
9 mar 15:17
Odpowiedzi na debilne pytania: jakbyś podał maila lub numer, to dostałbyś to na tesktop
9 mar 15:18
konix: W odpowiedziach jest P(2,2), to mogę prosić o podpowiedź jak to zrobić bo mi nie wychodzi
9 mar 17:30
pigor: ..., dlaczego sam nie poszukasz błędu,
a siedzi on w 2−giej linijce od końca, bo tu 2x−8+2x3−2x=0 ,
nie powinno być tej czerwonej 2−ójki , wtedy :
⇔ 2x−8+x3−2x=0 ⇔ x3=8 i x>0 ⇒ x=2 i dalej popraw
sobie sam. ..
9 mar 22:15
Odpowiedzi na debilne pytania: czyli potwierdza sie, że leniwy
konic czeka tylko żeby przepisać i sprawdza tylko czy
koniec się zgadza z tym co ma w odpowiedziach do zbioru zadań, nie raczył nawet od razu jej
podac

nie pomagam leniwym osobnikom <niee>
10 mar 11:04