jak rozwiązać tego typu zadania bardzo proszę o pomoc
Kamil: a) 81x4−625=0
b)x4−256=0
9 mar 14:28
Braun:
(3x2)2−(52)2=...
(x2)2−(42)2=
a2−b2=(a−b)(a+b)
9 mar 14:30
Kamil: (3x4−54)(3x4+54) ? dobrze?
9 mar 14:34
Kamil: ?
9 mar 14:40
Metis: Źle.
9 mar 14:47
Kamil: to jak to rozwiązać?
9 mar 14:52
Metis: Braun wyjaśnił wystarczająco
9 mar 14:53
pigor: ..., lub np. tak :
a)
81x4−625=0 ⇒ 9
2x
4= 25
2 ⇔ 3
4x
4= 5
4 ⇒ 3|x|= 5 ⇔
⇔ 3x= −5 v 3x=5 ⇔ x= −
53 v x=
53 ⇔
x∊{−53,53} .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) analogicznie. ... ⇔ |x|= 4 ⇔
x∊{−4,4}. . ...
9 mar 14:53