Równanie u{x^2 + a}{x} = 8 ma dwa różne pierwiastki dla dowolnej liczby a ze zbi
cersei: Równanie x2 + ax = 8 ma dwa różne pierwiastki dla dowolnej liczby a ze zbioru...
A.(−∞, 0) u (0,16) B. (−∞, 16) C.(−∞,0) u (0,16> D. (16,∞)
Samo rozwiązanie równania coś mi nie wychodzi, także chodzi mi tylko o równanie.
9 mar 12:48
J:
x ≠ 0 ... ⇔ x2 − 8x + a = 0 , Δ > 0 ⇔ 64 − 4a > 0 ⇔ a ∊ (−∞,16)
9 mar 12:51
cersei: Też tak myślałam, lecz w odpowiedziach jest napisane, że poprawną odpowiedzią jest A.
9 mar 17:54
azeta: no a dlaczego A? a dlatego, że zadanie zaczyna się od dziedziny
9 mar 18:04