Ustal znak wyrazenia
Dora: Wierzchołek wykresu funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c, która ma dwa miejsca zerowe, należy do
czwartej ćwiartki układu współrzędnych. Ustal znaki wyrażenia:
a) a−bc
b) b2−ac
9 mar 11:20
Tadeusz:
Skoro dwa miejsca zerowe i wierzchołek w IV ćw to wiemy, że a>0
Dalej sama −
9 mar 11:41
irena_1:
W=(p; q) − wierzchołek paraboli
p>0 i q<0
a>0 (bo parabola przecina oś OX w dwóch punktach)
−b>0
b<0
b
3<0
Δ=b
2−4ac>0
b
2>4ac
| | b2 | | b3 | |
a−bc>a−b* |
| =a− |
| >0 |
| | 4a | | 4a | |
| | b2 | | b2 | | 3 | |
b2−ac>b2−a* |
| =b2− |
| = |
| b2>0 |
| | 4a | | 4 | | 4 | |
9 mar 11:45
irena_1:
Tadeusz− w IV ćwiartce pierwsza współrzędna jest dodatnia
9 mar 11:46
Tadeusz:
... jasne −−− błąd −
9 mar 12:00
Dora: Wielkie dzięki irena−1 Mam jednak pytanie
Z zadania wynika że a−bc>0
Na przykład dla funkcji f(x)=x2−3x−2 a=1, b=−3, c=−2 Funkcja ta posiada dwa miejsca zerowe,
wierzchołek leży w IV ćwiartce a wyrażenie a−bc jest ujemne
9 mar 12:12
irena_1: Tak, prawdą jest to, co zapisałam na pewno wtedy, gdy oba pierwiastki są dodatnie (bo wtedy
c>0).
Jeśli są przeciwnych znaków, to nie wiadomo...
9 mar 12:40
J:
zadanie można rozwiązać, gdy obydwa pierwiastki są dodatnie
9 mar 12:43
J:
... o właśnie
9 mar 12:43