Wyznacz wartość parametru m dla ktorej rownanie x^4-3mx^2-4m^2+4=0 ma trzy rożne
uczeń :
Jedno założenie Δ>0
podstawiłem x2=t
Δ>0
Δ= 25m2−16 → m= 45 lub m=−45
i teraz nie wiem jakie załozenie powinno być następne zeby wyszły 3 rozwiązania
9 mar 10:13
J:
drugie równanie musi mieć dwa pierwiastki takie,że : t1 > 0 i t2 = 0
9 mar 10:23
Tadeusz:
musisz otrzymać t1>0 t2=0
9 mar 10:26
uczeń : czyli ze wzorów Viete'a ? t1*t2=0 oraz t1+t2>0 ?
9 mar 10:35
J:
tak
9 mar 10:43
uczeń : wyszło mi ze m=1 lub m=−1 z t2=0
oraz m>0 z t1>0
i co dalej z tym powinienem zrobic ? podstawic m=1 ?
9 mar 10:47
J:
jeszcze pamietaj o warunku : Δ > 0
9 mar 10:50
uczeń : zrobiłem go na początku przedział (−45 ; 45) ?
ale nie wiem teraz jak to wszystko połączyć tak zeby wyszło tak jak powinno
9 mar 10:55
J:
1) Δ > 0 ⇔ x ∊ (−∞,−4/5) U (4/5,+∞)
2) m = 1 lub m = − 1
3) m > 0
.... teraz połącz te trzy warunki ( część wspólna )
9 mar 11:02