planimetria
nick: Stosunek boków prostokąta wynosi 3:4, a jego pole 48cm2. Oblicz obwód tego prostokąta.
9 mar 09:31
Janek191::
a = 3 x
b = 4 x
a*b = 3 x* 4 x = 12 x2 = 48 ⇒ x2 = 4 ⇒ x = 2
a = 3*2 = 6
b = 4*2 = 8
Obwód
L = 2 a + 2 b = 12 + 16 = 28 [ cm ]
9 mar 09:34
Odpowiedzi na debilne pytania: Janek 
tylko po co te nawiasy przy jednostkach
9 mar 10:37
Dziadek Mróz:

P = a * b = 3x * 4x = 12x
2 = 48 cm
2
x ≥ 0
12x
2 = 48 cm
2
x
2 = 4 cm
2
x = 2 cm
a = 3x = 6 cm
b = 4x = 8 cm
V = 2a + 2b = 2 * 6 + 2 * 8 = 12 + 16 = 28 cm
9 mar 11:24