Oblicz pochodna
ania: Oblicz pochodna f(x)= (x
2+2x) x e
−x
zamotalam sie.. czy jak rozpisze to (x
2+2x) ' x e
−x + (x
2+2x) x (e
−x) ' = 2x+2e
−x +
(x
2+2x) x e
−x x (−1), to czy to e
−x mnoze przez Cale oba nawiasy czy tylko przez jeden
Produkt z nawiasu? jak to bedzie dalej? prosze o pomoc
9 mar 08:40
J:
to iloczyn trzech funkcji , ale zredukujemy do dwóch
f(x) = (x3+2x2)*e−x
f'(x) = (3x2 + 4x)*e−x − (x3 + 2x2)*e−x = uporządkuj
9 mar 08:46
ania: zamiast x powinno byc *

pomylka!
f(x)=(x
2+2x)*e
−x
9 mar 08:48
J:
f'(x) = (2x +2)*e−x − (x2 + 2x)*e−x = e−x(2x + 2 − x2 −2x) = e−x(2 − x2)
9 mar 08:53
Dziadek Mróz:
f(x) = (x2 + 2x)e−x
f(x) = uv u = x2 + 2x v = ez z = −x
f'(x) = [uv]' = u'v + uv' = *)
u' = [x2 + 2x]' = 2x + 2
v' = [ez]' = ez * z' = **)
z' = [−x]' = −1
**) = e−x * (−1) = −e−x
*) = (2x + 2)e−x − (x2 + 2x)e−x = e−x(2x + 2 − x2 − 2x) = e−x(2 − x2)
9 mar 09:25
Odpowiedzi na debilne pytania: i jeszcze raz , bo to pomyłka...

w tym czasie droga
aniu zamiast

zawracać to przeszukałabyś tutejsze archiwa i
znalazła chociażby taki sam temat z zeszłego tygodnia
9 mar 09:59