granice funkcji z wartością bezwględną
aga: Witam
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z wartością bezwzględną w granicach funkcji? Bardzo
zmyliła mnie lekcja etrapeza (kurs granice, lekcja 5 mniej więcej 26minuta)
Jeśli x dąży do jakiejś ujemnej liczby to np. limx→−1|x|=1 a według tego co on mówi
równałoby się to −1.
8 mar 23:31
Draghan: Moja pani doktor, prowadząca ćwiczenia z matematyki, zakazała nam oglądać Krystiana.

Powiedziała, że on jest dobry na uniwerek, a nie politechnikę.

Powód jest prosty − wystarczy go trochę posłuchać: wypowiedzi w stylu "tu generalnie nie można,
ale tym razem można" nie świadczą dobrze o poziomie.
Oglądałem kilka jego kursów i uważam, że mogą być nieocenioną pomocą dla kogoś, kto chciałby
się wczuć w temat. Ale nie należy w całości na tym polegać − po obejrzeniu wstępu trzeba
zabrać się do jakichś poważniejszych zadanek.

Akurat ja wiedziałem, dlaczego coś można, a
czegoś nie, ale ja przed oglądaniem przerobiłem sobie teoretyczny wykład, który miałem na
uczelni. A jak ktoś jest zielony w temacie...? To by sobie zapamiętał niektóre bzdurki i potem
by się odbiło...

Także przy oglądaniu Krystiana musisz brać pod uwagę jakąś poprawkę na to, co tam się wyrabia.
9 mar 00:16
aga: Wezmę to pod uwagę

Jednak dalej mam problemy z tą wartością bezwzględną konkretne przykłady
9 mar 00:24
aga: mianownik rozpisuje |x|√1+1x2 jak się na to zapatrujecie szczegolnie przy −∞
9 mar 00:26
Draghan: Albo tak:
| x − 2 | |
| | dzielę licznik i mianownik przez √x2: |
| √x2 + 1 | |
| 1 − 2x | | 1 | |
| , A = |
| (bo brzydkie krzaczki wychodziły) |
| √1 + A | | x2 | |
Iiiii jak wstawisz (−oo) za x...?
9 mar 00:29
Draghan: Bzdury piszę w 00.29. Nie czytaj tego.
9 mar 00:35
Braun:
Co Wy macie z tym etrapezem, to jest kurs dla humanistów a nie dla ludzi na politechnikach. !
9 mar 00:35
aga: no czyli granica wychodzi 1 w obu przypadkach?
9 mar 00:36
aga: aha, ok
9 mar 00:36
aga: nie jestem na polibudzie, analiza matematyczna na ekonomii
9 mar 00:37
Draghan: A co do |x|, gdy x −> (−oo): Skoro jest moduł, to się gubi znak, co nie?
9 mar 00:47
aga: skołowana już jestem xD
9 mar 01:14
aga: skołowana już jestem xD
9 mar 01:14
aga: skołowana już jestem xD
9 mar 01:14
Draghan: lim(x −> −oo) |x| = +oo
9 mar 01:16
aga: sprawdzalam wolframem i ta granica (post z 0:24) przy −oo to −1 za bardzo nie wiem dlaczego
9 mar 01:33
aga: sprawdzalam wolframem i ta granica (post z 0:24) przy −oo to −1 za bardzo nie wiem dlaczego
9 mar 01:33
9 mar 01:36