Ciągi
ppawzik: 20. Niech f(x) = 3x
2 +x − 2. Wykaż, że ciąg b
n= f(n+1) − f(n) jest ciągiem arytmetycznym.
Wyliczyłem deltę, wyszło że x
1=−3 bądź x
2=2 i teraz zastanawiam się czy mam tak samo zrobić
dwa przypadki z b
n i pod n podstawić −4 i 1 (bo f(n+1) .. (f(−4+1=−3) itd.) ? Dobrze rozumiem
to zadanie? Proszę o jakieś wskazówki, jeśli robię źle o poprawienie i nakierowanie

Będę
bardzo wdzięczny
8 mar 23:08
Janek191::
b
n = f(n + 1) − f(n) = 3*( n + 1)
2 + n + 1 − 2 − (3 n
2 + n − 2) =
= 3*( n
2 + 2 n + 1) + n − 1 − 3 n
2 − n + 2 = 3 n
2 + 6 n + 3 + n − 1 −3 n
2 − n + 2 =
= 6 n + 4
oraz
b
n + 1 = 6*( n + 1) + 4 = 6 n + 10
b
n + 1 − b
n = ( 6 n + 10) − ( 6 n + 4) = 6 = r
więc
( b
n) jest ciągiem arytmetycznym
8 mar 23:22
ppawzik: dziękuje bardzo

czyli wyliczanie delty nie było w ogóle potrzebne xd
8 mar 23:24