Napisz wzór funkcji kwadratowej
Gniewna Dama: Napisz wzór funkcji kwadratowej f, która spełnia warunek f(0)= −4, a jej miejscami zerowymi są
liczby −4 i 3. Od czego w ogóle zacząć?
8 mar 22:06
Benny: f(0)=−4
f(−4)=0
f(3)=0
f(x)=ax
2 + bx +c
spróbuj policzyć
8 mar 22:15
Braun:
c=−4
Dalej już prosto
8 mar 22:18
Benny: czemu b=(x1 + x2)/2 ?
8 mar 22:20
Gniewna Dama: Benny nie mam pojęcia co dalej.
8 mar 22:29
Eta:
Sprawdź treść zadania: czy na pewno jest f(0)= −4?
8 mar 22:30
Gniewna Dama: Tak, na pewno.
8 mar 22:32
Benny: No mi wychodzi a=1/3 i b=1/3
nadal nie wiem skąd b=(x
1 +x
2)/2
8 mar 22:35
Eta:
No tak źle spojrzałam

y=a(x+4)(x−3) i f(0)=−4
8 mar 22:38
Gniewna Dama: Benny dobrze Ci wyszło, ale jak to zrobiłeś?
8 mar 22:38
prosta: z wzorów Viete'a...nie ma tego na poziomie podstawowym.....
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
f(x)=a(x+4)(x−3)
f(0)=−4 ⇒ −4=−12a ⇒ a=−1/3
f(x)=−1/3(x2+x−12)
8 mar 22:39
prosta: ups..korekta a=1/3
8 mar 22:40
8 mar 22:40
Benny: Tutaj możesz na parę sposobów.
Tak jak napisałem za pierwszym razem rozwiązać ten układ równań.
Tak jak rozwiązała to Eta.
Możesz również skorzystać z wzorów Viete'a
również zależność że p=(x1+x2)/2
8 mar 22:42