matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometria
Kataloni :
W Ostrosłupie prawidłowym czworokątnym Cosinus kąta zawartego między sąsiednimi stanami bocznymi wynosi − 1/9 a krawędź podstawy jest równa pierwiastek z 10 oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa
8 mar 21:22
irena_1:
a=
√
10
d=a
√
2
=
√
20
=2
√
5
d
2
=2k
2
−2k
2
cosα
1
20=2k
2
(1−(−
))
9
10
k
2
*
=10
9
k
2
=9 k=3
a
h
2
+(
)
2
=b
2
2
a
2
4b
2
−a
2
4b
2
−10
h
2
=b
2
−
=
=
4
4
4
√
4b
2
−10
h=
2
ah=bk
√
4b
2
−10
√
10
*
=3b
2
√
40b
2
−100
=6b 40b
2
−100=36b
2
4b
2
=100 b
2
=25 b=5
9 mar 11:30
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick