kombinatoryka
Misia: Ze zbioru liczb {1,2,3,...,15} losujemy jednocześnie dwie.Ile jest możliwych wyników losowania,
tak aby iloczyn obu liczb był podzielny przez 8?
8 mar 21:13
Janek191::
| | | | 15 ! | | 14*15 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 105 |
| | | 2* 13 ! | | 2 | |
A = { (1,8),( 2,4),(2, 8),( 2, 12), ( 3, 8),( 4, 2),( 4, 6),( 4,10),( 4,12),( 5,8),(6,4),
(6,8),(6,12), (8,1),(8,2),( 8,3),(8,4),(8,5),(8,6),(8,7),( 8,9),(8,10),(8,11),(8,12),
(8,13),(8,14),(8,15), (9,8),(10,4),(10,8),(10,12),(11,8),(12,2),(12,4),(12,8),(12,10),
(12,12),(15,8)}
I A I = 38
więc
Jak się nie pomyliłem
8 mar 23:12
Jacek: Ω zawiera kombinacje, zaś A wariacje, tak liczone P(A) byłoby błędne. Oprócz tego pare
wariacji umknęło np. (13, 8). Poza tym pytanie było odnośnie ilości możliwych wyników. W
zależności czy przyjmiemy, że wynik to wariacja czy kombinacja uzyskamy inne wyniki.
8 mar 23:37
Mila:
A={1,2,3,...,15}
{2,4,6,8,10,12,14}
Nie trzeba liczyć prawd., tylko podać liczbę wyników.
1) (x,8) , x≠8 i x∊A − mamy 14 iloczynów z 8
2) (2,4),(6,4), (10,4),(14,4) iloczyny z 4"
3) (2,12),(4,12),(6,12),(10,12),(14,12)
14+4+5=23 iloczyny.
8 mar 23:53
Janek191::
Trzeba już iść spać
9 mar 00:00