matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
postac iloczynu
Ala:
przedstaw w postaci iloczynu : 9x
2
− 49
8 mar 21:01
Metis:
Zauważ że 49=7
2
Zastosuj wzór skróconego mnożenia.
8 mar 21:02
Ala:
9x
2
− 49 = 9x
2
− 7
2
= (3x − 7) (3x +7) tak ?
8 mar 21:05