ekstrema
Geli: Proszę o pomoc. Pochodna funkcji f(x)=ax3+bx2+cx+1 określona jest wzorek f'(x)=x2−2x−3.
Wyznacz ekstrema funkcji f.
8 mar 20:34
Geli: Czy muszę wyznaczać wzór funkcji wyjściowej?
8 mar 20:48
prosta: tak , będzie potrzebny
8 mar 20:53
Geli: Wyznaczyłam: f(x)=1/3x3−2x2−3x+1, i co dalej?
8 mar 20:54
prosta: f(x)=1/3x3−x2−3x+1
8 mar 21:00
Geli: Racja, mój błąd

Ale jaka jest dalsza ścieżka?
8 mar 21:01
prosta: f'(x)=0 ⇔ x2−2x−3=0 ⇔ (x+1)(x−3)=0 ⇔ x=−1 lub x=3
f'(x)>0 dla dla x∊(−∞,−1)∪(3,∞)
f'(x)<0 dla x∊(−1, 3)
f rosnąca w przedziale (−∞,−1>
f malejąca w przedziale <−1, 3>
f rosnąca w przedziale <3,∞)
fmax(−1)=f(−1)
fmin(3)=f(3)
8 mar 21:08