please help
anita: Rozwiąż równanie:
8 mar 20:11
Metis: Wkład własny ?
8 mar 20:11
x: kiedy ułamek = 0? nie zapomnij o dziedzinie: mianownik rozny od 0
8 mar 20:12
x: akurat tutaj dziedzina x∊R bo mianownik zawsze >0
8 mar 20:12
anita: Co w tym dziwnego, że ułamek?
8 mar 20:19
pigor: ..,

, to już dla mnie ...

seksizm

, dlatego
pomagam np. tak : mianownik x
2+4 >0 dla każdego x∊R,
| | x4−x2 | |
więc |
| =0 ⇔ x4−x2=0 ⇔ x2(x2−1)=0 ⇔ |
| | x2+4 | |
⇔ x
2=0 v x
2−1=0 ⇔ |x|=0 v |x|=1 ⇔
x∊{0,−1,1} . ...
8 mar 20:20
Eta:
x∊R
to x4−x2=0 ⇒ x2(x−1)(x+1)=0 ⇒ .........
8 mar 20:20
pigor: ..., gdzie x=0 − pierwiastek podwójny (dwukrotny), bo
x2=0, istotny bardzo np. przy "ręcznym" robieniu wykresów.
8 mar 20:49