W tablicach są tylko dodatnie wartości, więc najpierw redukcja:
α = 90° + β,
wówczas
cosα = cos(90° + β) = − sinβ
9
− szukamy kąta β, dla którego sinβ =
= 0,(81).
11
Znajdujemy w tablicach
β ≈ 54°54'
α = 90°+54°54' = 144°54'.
Dla pewności sprawdź kalkulatorem, czy cos144°54' ≈ cos54,9° = 0,8181...
Zamiast szukania w tablicach można użyć kalkulatora Windows − liczymy (− 9/11) i z tej liczby
cos−1
8 mar 23:46
PW: Poprawka: w trzeciej linijce od dołu powinno być
... czy cos144°54' ≈ cos144,9° = − 0,8181...