Przesunięcie funkcji
Gniewna Dama: Podaj wartość przesunięcia równolegle do osi x.
f(x)=(2x+1)
2−2 p= −
12
f(x)=4 −
23(x+2)
2 p= −2
Może mi ktoś wytłumaczyć dla czego powinno tak wyjść? Z góry niezmiernie dziękuję
8 mar 20:06
5-latek: | | 1 | | 1 | |
zobacz (2x+1)= 2(x+ |
| ) bo 2*x=2x i 2* |
| =1 to rozumiesz ? |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
teraz f(x)=(2x+1)2−2 to f(x)= 2(x+ |
| )2−2 |
| | 2 | |
Jeskli tego nie zauwazylas to jest to postac kanoniczna funkcji kwadratowej
czyli taka
y=a(x−p)+q
teraz patrz
| | 1 | | 1 | |
f(x)=2(x−(− |
| )2−2 a to sie rowna f(x)= 2(x+ |
| )2−2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
czy juz widzisz dlaczego musi byc p=− |
| ? |
| | 2 | |
To jesli rozumiesz to jeszce napisz dlaczego w drugim ma byc p=−2
8 mar 20:41
5-latek: Oczywiscie ma byc y=a(x−p)2+q
8 mar 20:41
Gniewna Dama: W tym zadaniu y=ax2, więc skoro p= −12, to a=4?
8 mar 21:09
Gniewna Dama: 4− 23 (x− (−2))2 więc p=−2
8 mar 21:12
5-latek: Nie rozumiem o co pytasz
| | 1 | |
W zadaniu nr 1 wspolczynnik a=2 odczytujesz to z ewzoru funkcji f(x)=2(x+ |
| )2−2 |
| | 2 | |
8 mar 21:14
Gniewna Dama: W odpowiedziach w mojej "mądrej" książce jest napisane, że a=4, p=−12, q=−2.
8 mar 21:16
5-latek: Post 21:12 ok. Tylko nie zapominaj o tym ze zapis funcji jest f(x)= ....
| | 2 | |
A jakby bylo f(x)= 4− |
| x−2)2 to ile wynosi p? |
| | 3 | |
8 mar 21:17
Gniewna Dama: p=−3?
8 mar 21:20
5-latek: 
Moze poprawie zapis funkcji
To jest tez postac kanoniczna tylko zapisana z drugiej stony nie f(x)=a(x−p)
2+q tylko
f(x)=q−a(x−p)
2
Wiec kwestia tu bedzie czy p=2 czy p=−2 ?
8 mar 21:24
Gniewna Dama: −2
8 mar 21:28
5-latek: Do okreslenia p patrzysz na to (x−2)
Ogolnie jest tak . Zapamietaj sobie p bierzemy z przeciwnym znakiem niz we wzorze funkcji
Jesli we wzorze jest np (x+5) to p=−5 jesli we wzorze jest (x−2) to p=2
8 mar 21:29
Gniewna Dama: I teraz wszystko jasne
8 mar 21:31
8 mar 21:32