jak dowieść?
Malynaxd: 1+tgα=1/cos kwadrat α
8 mar 19:47
5-latek: | | sinx | | cosx | | sinx | |
L= 1+tgx= 1+ |
| = |
| + |
| = dalej Ty |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
8 mar 19:53
Malynaxd: podnoszę te dwa ułamki ostatnie do kwadratu i wychodzi mi ładnie pięknie, tak?

Dzięki!
8 mar 20:09
pigor: ...nic nie podnosisz ,... tylko sprowadzasz 2 ułamki do wspólnego mianownika .
8 mar 20:11
Malynaxd: Są sprowadzone. cosx + sinx to nie jest 1. cos kwadrat x + sin kwadrat x tak. Więc jak to
zrobić?
8 mar 20:14
pigor: ..., zjadła(e)ś kwadrat w tangensie, powinno być po lewej
stronie tg
2α, dopiero wtedy równość jest tożsamością, mianowicie :
| | sin2α | | cos2α+sin2α | | 1 | |
L=1+tg2α= 1+ |
| = |
| = |
| = P.  |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
9 mar 00:46