Geometria analityczna - potrzebna pomoc!!!
Kajak: Witam serdzeczie i proszę o pomoc w zadaniu :
Punkty A(−1, −3) i B(−3, −1) leżą na hiperboli o równaniu y = 3x, gdzie x (różne od) 0.
Znajdz na tej hiperboli taki punkt C o dodatniej odciętej, aby pole trójkąta ABC było jak
najmniejsze.
8 mar 19:46
Janek191::

A = ( − 1, − 3)
B = ( − 3, − 1)
→
| | 3 | |
CA = [ − 1 − x , − 3 − |
| ] |
| | x | |
→
| | 3 | |
CB = [ − 3 − x , − 1 − |
| ] |
| | x | |
Pole ΔABC
→ →
| | 3 | | 3 | |
P = 0,5* I det ( CA, CB ) I = 0,5* I ( − 1 − x)*( − 1 − |
| −( − 3 − x)*( − 3 − |
| ) I = |
| | x | | x | |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
= 0,5 I 1 + |
| + x + 3 − ( 9 + |
| + 3 x + 3 ) I = 4 + |
| + x |
| | x | | x | | x | |
| | 3 | |
P '(x) = − |
| + 1 = 0 ⇔ x = √3 |
| | x2 | |
| | 6 | |
P ''(x) = |
| oraz P ''( √3) > 0 więc dla x = √3 funkcja P osiąga minimum. |
| | x3 | |
zatem
| | 3 | |
dla x = √3 mamy y = |
| = √3 |
| | √3 | |
C = (
√3,
√3 )
=============
9 mar 15:39
pigor: ..., ciekawe co by powiedział egzaminator na takie
rozwiązanie :
z symetrii osiowej danych zadania względem prostej y= x ,
z układu równań
y=x i y=3x i x >0 ⇒ x=
3x ⇒ x
2=3 ⇒
⇒ |x|=
√3 i x>0 ⇒ x=
√3=y ⇒
C= (x,y) =(√3, √3) . ...
9 mar 16:26
pigor: .... dopisałbym jeszcze np. to przy stałej podstawie pole Δ
równoramiennego (z symetrii) najmniejsze, gdy wysokość
o wspólnym końcu prostej y=x i hiperboli najkrótsza (najmniejsza) . ..
9 mar 16:29