matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
aaaa:
wyznacz pochodną funkcji y=5lnx
2
8 mar 19:37
Dziadek Mróz:
y = 5ln(x
2
) 1 sposób: y = 10ln(x)
10
y' = 10[ln(x)]' =
x
2 sposób: y = 5ln(u) u = x
2
1
y' = 5[ln(u)]' = 5
* u' = *)
u
u' = [x
2
] = 2x
1
10
*) = 5
* 2x =
x
2
x
8 mar 19:40