geometria
Archy:

sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i wierzchołek
górnej podstawy. Przekrój ten tworzy z podstawą kąt α należący do przedziału?
wg. mnie to (45;90) ale takiej odpowiedzi nie ma..
8 mar 18:36
dero2005:
45−60
8 mar 19:24
Archy: a dlaczego?
8 mar 19:50
dero2005:

d = a
√2
tgα =
√2
α = arctg
√2 = 54,7
o
60>54,7>45
8 mar 20:21
Archy: nie jest powiedziane że przekrój będzie przechodził dokładnie przez środek przekątnej podstawy
8 mar 21:54
Mila:
Inaczej ten przekrój nie może przechodzić.
8 mar 22:08