dziedzina i zbiór wartości funkcji
Młody : Dziedziną funkcji f jest zbior Df=<−4,8>a jej zbierem wartości jest zbiór ZWf=<−1,+~) Podaj
dziedzine i zbiór wartości funkcji g określonej wzorem g (x)=f (−x)
8 mar 18:31
5-latek: f(x)=f(−x) jaka to jest funkcja parzysta czy nieparzysta ?
wobec tego wedlug ktorej osi nalezy odbic funkcje f(x) zeby dostac funkcje f(−x)?
8 mar 18:46
Młody : Względem osi OX?
8 mar 18:50
8 mar 18:56
5-latek: no to wzgledem ktorej osi ?
8 mar 19:07
Młody : No dobra to zrozumiałem ale nadal nw jaka jest dziedzina i zbiór wartości.
8 mar 19:13
Młody : OY
8 mar 19:17
Młody : No i co mam dalej zrobić?
8 mar 19:20
5-latek:

To widzisz kolego oznacza ze nie zrozumiales
f(x)=f(−x) oznacza ze jest to funkcja parzysta i f(−x) jest lustrzanym odbiciem f(x) wzgledem
osi OY
Jesli sobie narysujemy jakikolwiek wykres tej funkcji f(x) np taki (powinien byc dobry to
zuwazysz ze jesli go odbijesz wzgledem osi OY to dzienina funkcji f(−x) bedzie d
f=<−8,4> a
zbiorem wartosci ZW
f= (−oo,−1 )
8 mar 19:31