optymalizacja
geometrykz: "Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 16
√3 Zbadaj, jakie powinny by
wymiary tego graniastosłupa aby suma długości wszystkich jego krawędzi była najmniejsza."
| | a2√3 | | 64 | |
V= |
| * H =16√3 ⇒ H= |
| |
| | 4 | | a2 | |
| | 192 | |
f(a)=6a+3H = 6a + |
| , a>0 |
| | a2 | |
| | 192 | | 192 | |
f'(a)= 6− |
| = 0 ⇔ 6− |
| = 0 |
| | a4 | | a4 | |
6a
4−192=0
a
4=32
a=
4√32
co dalej? albo gdzieś zrobiłem błąd, albo.. sam już nie wiem; odpowiedź powinna być 4.
8 mar 18:07
Eta:
| | 192*2a | | 192*2 | |
f'(a)=6− |
| = 6− |
| |
| | a4 | | a3 | |
dokończ ........... a= 4 i H=....
8 mar 18:24
Mila:
(192*a
−2)'=−2*192*a
−3
6a
3=384 /:6
a
3=64
a=4
8 mar 18:26
Eta:
8 mar 18:30
geometrykz: kurczę, teraz łapię.. co ja najlepszego zrobiłem; w każdym razie

dziękuję Wam
8 mar 18:37
Eta:
8 mar 18:42
geometrykz: to podepnę jeszcze drugie zadanko, bo w sumie prawie to samo;
Rozpatrujemy wszystkie ostrosłupy prawidłowe trójkątne, w których suma promienia okręgu
opisanego na podstawie ostrosłupa i wysokości tego ostrosłupa
jest równa 24. Wyznacz
promień okręgu opisanego na podstawie tego z ostrosłupów, który ma największą objętość.
Oblicz tę objętość.
| | 24√3a | | 3√3 | | 24√3a | | 3√3 | |
V'(a)= |
| + |
| =0 ⇔ |
| + |
| =0 |
| | 144 | | 9 | | 144 | | 9 | |
24
√3a=−48
√3
a= −2
:(
katastrofa w ogóle, co mi tu wyszło..

już nie musicie tracić czasu na rozpisywanie wszystkie pokolei, wystarczy chyba wskazać błędy
8 mar 18:46
geometrykz: pierwszy już chyba widzę: pierwszy wyraz w pochodnej również będzie ujemny, czyli wyjdzie a=2,
co mimo wszystko dalej jest źle
8 mar 18:48
geometrykz: a nie.. nie wiem już sam
8 mar 18:49
geometrykz: cóż za bzdura. cofam − nie trudzić się.
i najlepiej nie czytać, bo aż wstyd
8 mar 18:53
Mila:
V licz jeszcze raz, tam ma być zastosowany wzór :
8 mar 18:55
Eta:

............... zjedz
8 mar 18:55
geometrykz:
8 mar 18:58